Od tego zacznij w twojej kuchni!

O co chodzi z tą ajurwedyjską kuchnią?

Na czym ona polega, że jest taka szczególna i taka zdrowa?

Co trzeba robić, żeby gotować po Ajurwedyjsku?

Rzeczywiście nie da się odpowiedzieć na to pytanie w kilku słowach. A bo smaki, a bo właściwości przypraw, produktów, a bo pora roku…

Ale tak naprawdę – jak ze wszystkim w Ajurwedzie - chodzi o drobiazgi, które wprowadzane krok po kroku, uczynią wielka różnicę.

  • Zrezygnuj (w miarę możliwości) z gotowego i przetworzonego jedzenia – mrożonek, puszek, gotowych past, sałatek.
  • Zwróć uwagę, czy na pewno wczorajsze jedzenie smakowało Ci tak samo i czy nie czułeś się po nim jakoś inaczej.
  • Zainwestuj w garnek do ryżu albo szybkowar, naprawdę warto! 
  • Przestań uważać, że ajurwedyjskie gotowanie jest trudne i skomplikowane.

 

 

Jest wręcz przeciwnie, ono jest bardzo proste!

  • Ajurweda mówi - nie mieszaj wszystkiego co masz w lodówce. Używaj kilku produktów do przygotowania zupy czy obiadu. Tak też może być smacznie i dzięki temu to co zjemy strawi się i przyswoi.
  • Nie wprowadzaj wszystkich zasad w ciągu jednego dnia. Szybko się można zniechęcić.
  • Nie kupujwszystkich dostępnych ajurwedyjskich książek o gotowaniu. Można od nich zwariować, poza tym nie wszystkie są dobre!

ZRÓB PO PROSTU PIERWSZY MAŁY KROK

Zacznij, np. od przypraw, które powodują, że jedzenie jest łatwostrawne i dobrze smakuje.
Kup kurkumę, kmin rzymski, koper włoski, czarną gorczycę, kolendrę i oczywiście asafetydę!

Zawsze stosuj zasadę strzelających nasion (podsmaż je na gorącym tłuszczu, aż zaczną strzelać). Potem dołóż kolejne półprodukty, później suszone, mielone zioła.

To naprawdę może być proste, smaczne i zdrowe.

____

Baw się w kuchni.

Wyluzuj.

Wkładaj w to serce i bądź kulinarnym artystą

Zaloguj się lub zarejestruj