Wróć

„Rozsmakuj się w Ajurwedzie” - Poziom zaawansowany

Kurs „Rozsmakuj się w Ajurwedzie” poziom zaawansowany - to kurs dla osób, które chcą poznać i zrozumieć tajniki Ajurwedyjskiej dietetyki oraz świadomie wykorzystywać je w kuchni oraz przy swoim stole. Kurs ten przeznaczony jest również dla konsultantek ajurwedyjskich - porządkuje wiedzę i pozwala wreszcie z niej korzystać.

Poruszone są w nim wszystkie zagadnienia teoretyczne, potrzebne do zrozumienia tej filozofii oraz przede wszystkim do praktycznego wykorzystania, podczas przygotowywania posiłków, ich spożywania oraz tworzenia zaleceń dietetycznych.
Odżywianie i gotowanie Po Ajurwedyjsku to nie dieta. To filozofia przygotowywania posiłków i ich spożywania.

Cena
1487 zł
Kurs „Rozsmakuj się w Ajurwedzie – wersja zaawansowana”:
Ugotujesz łącznie 28 dań „Po Ajurwedyjsku”
Otrzymasz gotowe menu dla każdej z dosz, na każdą porę roku
Zrozumiesz ideę ajurwedyjskiej filozofii gotowania i spożywania posiłków
Nauczysz się samodzielnie komponować posiłki dobre dla Ciebie
Dowiesz się jak gotować, by jedzenie było Twoim lekarstwem i Ci nie szkodziło
Zrozumiesz, że Twoja dieta wpływa nie tylko na Twoje zdrowie fizyczne, ale także nastrój i samopoczucie
Nauczysz się rozpoznawać sygnały ze swojego ciała i dostosowywać do jego potrzeb jedzenie
Będziesz wiedzieć jak jeść, by zachować zdrowie
By nie tyć i czuć się lekko
By młodo wyglądać
By dobrze spać, mieć energię i dobry humor
Cena
1487 zł
Materiał podzielony jest na 8 modułów
W każdym z nich znajdują się lekcje w formie nagrań oraz materiałów pisanych
Moduł 1
Podstawy Ajurwedy - jak jedzenie wpływa na zdrowie fizyczne i psychikę człowieka
Poznasz i zrozumiesz teorię pięciu elementów w kuchni.
Rozwiążesz z Test dzięki któremu, dowiesz się, jak rozpoznać u siebie doszę, tak by móc dobierać jedzenie, które będzie Ci służyć. Poznasz charakterystykę każdej z dosz.
Powiemy Ci czym jest pokarm w Ajurwedzie. Czy jest lekarstwem, czy trucizną?
Zrozumiesz znaczenie Agni.
Poznasz Ama – powód wszystkich chorób.
Dowiesz się co to Prana i jak o nią dbać poprzez dietę.
Oczyszczanie i jego rola w Ajurwedzie.
Czym jest Panchakarma?
Moduł 2
Jakie są najważniejsze zasady odżywiania i gotowania „Po Ajurwedyjsku”
Podamy Ci podstawowe i najważniejsze zasady diety ajurwedyjskiej. a. Co jemy? b. Jak jemy? c. Kiedy jemy? d. Jak gotujemy?
Dowiesz się, jak komponować dania, by były lekkostrawne i pożywne.
Dowiesz się czego unikać w kuchni – szkodliwe połączenia.
Zrozumiesz sens zasady “Like increase like” – 20 gunas w pokarmach.
Poznasz, jak opisywać jedzenie - Rasa, Virya i Vipaka – podstawowe informacje i co dalej.
Dowiesz się, że jedzenie ma różną energię – Sattva, Rajas, Tamas.
Moduł 3
Jak komponować swoje posiłki?
Poznasz smaki w Ajurwedzie i ich znaczenie.
Dowiesz się jakie smaki są dobre, dla jakiej doszy
Zrozumiesz, jak odczytywać swoje zachcianki jedzeniowe i co z tym zrobić?
Nauczysz się rozpoznawać, gdzie są smaki w Twojej kuchni?
Moduł 4
Rola ziół w kuchni ajurwedyjskiej – wpływ na właściwości jedzenia.
Dowiesz się, co powinno kryć się w ajurwedyjskich szafkach, a co już masz?
Nauczysz się, jak stosować zioła w kuchni – zasady.
Dowiesz się, czym jest Virya i jaką pełni rolę w ziołach przyprawowych. Jaki jest jej wpływ na dosze (w daniach indyjskich i daniach polskich). a. Przykłady ziół wychładzających b. Przykłady ziół rozgrzewających
Poznasz sposoby niwelowania skutków ubocznych niektórych produktów.
Moduł 5
Przygotowywanie posiłków zgodnie ze swoją doszą.
Dieta dla Vata.
Dieta dla Pita.
Dieta dla Kapha.
Dieta lecznicza – zasady dobierania odpowiedniej diety.
Gotowanie na żywo – uniwersalne dania – 3 przepisy
Moduł 6
Jak dieta zmienia się w zależności od pór rok
Co dobrze jeść jesienią?
Co dobrze jeść zimą?
Co dobrze jeść latem?
Co dobrze jeść wiosną?
Propozycja menu dla każdej z dosz na każdą porę roku.
Gotowanie na żywo – 4 przepisy.
Moduł 7
Przegląd podstawowych produktów wykorzystywanych do gotowania „Po Ajurwedyjsku”
Ghee – złotem Indii? Instrukcja, jak je zrobić.
Jaggery – co to jest?
Migdały – właściwości, jak je spożywać?
Miód – właściwości, jak go spożywać?
Mleko – właściwości, jak je spożywać – instrukcja, jak przygotować złote mleko – 3 przepisy.
Olej sezamowy – właściwości, do czego można go wykorzystywać.
Daktyle – instrukcja, jak przygotować szybki deser.
Ryż basmati – właściwości, jak go gotować – instrukcja gotowania ryżu.
Soczewica mung dal i czerwona soczewica.
Moduł 8
Gotowanie na żywo
Śniadanie – 5 przepisów.
Obiad – 3 przepisy.
Kolacje – 3 przepisy.
Sposoby na wzmocnienie trawienia.
Sposoby na łatwiejsze usunięcie toksyn z ukł. pokarmowego.
Kicheri – podstawowe danie w oczyszczaniu – 2 przepisy kicheri.
Maślanka – instrukcja przygotowania słonego lassi.
Ajurwedyjski deser.
Dodatkowo
Otrzymasz e - book „Przepisy Rozsmakuj się w Ajurwedzie”
Otrzymasz e – book „Podstawy odżywiania Po Ajurwedyjsku”
Otrzymasz dostęp do Q&A oraz możliwość zadania swoich pytań
Otrzymasz 3 miesięczny dostęp do swojego konta na platformie.
Cena
1487 zł
Zaloguj się lub zarejestruj