Olejek Holy Basil 10 ml

Święta bazylia
187.00
Opis
Skład
Sposób użycia

Holy Basil - święta bazylia, znana również pod nazwą Tulsi. Nie tylko w Indiach, ale także w całej Azji uprawiana w pobliżu świątyń oraz domów mieszkalnych.  Mówi się o niej, że to "Królowa Ziół", której obecność gwarantuje bogactwo i dobrobyt.

Jako zioło - dzięki swoim właściwościom adaptogennym - bardzo ceniona w Ajurwedzie. Przede wszystkim ma ogromny wpływ na układ nerwowy - relaksuje i odstresowuje.

Podobnie olejek eteryczny uzyskiwany z jej liści ma właściwości wyciszające i delikatnie uspokajające. Oczyszcza umysł z niespokojnych myśli oraz otoczenie z niesprzyjającej energii.

Jej zapach jest uzależniający, trudno jest go do czegoś porównać.

Dobrze komponuje się z Jatamansi (Spikenard) oraz kadzidłowcem (Frankincense), z tym duetem tworzy "Oazę spokoju dla umysłu." Łagodzi reakcje na stres oraz zmniejsza uczucie niepokoju.

Można go też stosować do odkażania ran, trudno gojącego się trądziku oraz innych podrażnień skóry.

 

Olejek zapakowany jest w szklaną butelkę z kroplomierzem 

 

Skład: 100% czysty olejek eteryczny z Świetej bazyli - Tulsi

Nazwa botaniczna: Ocimum sanctum

Pojemność: 10 ml 

Metoda otrzymywania: destylowany parą wodną

Część rośliny używana do destylacji: liście 

Przechowywanie: szczelnie zamknięty, w chłodnym i suchym miejscu, niedostępnym dla dzieci. 

Data ważności: marzec 2028

Kraj pochodzenia: Indie

SPOSÓB UŻYCIA

Dyfuzor: dodaj 5 kropli olejku do dyfuzora i dyfuzuj go, kiedy potrzebujesz oczyszczenia powietrza i energii wokół siebie. Jeśli nie masz dyfuzora, umieść kroplę na nadgarstku i weź głęboki wdech i wydech. Czynność powtórz 3 razy. 

Miejscowo: 

  • Na twarz, przy trądziku - stosuj punktowo - 1 kropla olejku na 1 kroplę oleju bazowego. 
  • Na gładką cerę - dodaj kilka kropli do swojego kremu lub serum. 
  • Jako perfumy: wlej dwie krople na nadgarstek.
  • Możesz również włączyć go do masażu!

BEZPIECZEŃSTWO

  • Przed jakimkolwiek nałożeniem olejku eterycznego na skórę, zrób próbę uczuleniową na małym fragmencie ciała - wlej 1 kroplę olejku w zgięciu łokcia - odczekaj kilka godzin lub najbezpieczniej - 24h. Obserwuj pojawienie się ewentualnego zaczerwienienia, czy wrażliwości. Jeśli coś takiego ma miejsce, zrezygnuj z jego używania.
  • Pamiętaj! Zawsze rozcieńczaj olejek, szczególnie przy skórze wrażliwej. Mniej znaczy więcej. Rozcieńczanie olejków z olejem bazowym, np. sezamowym, migdałowym czy jojoba, nie tylko ułatwia rozprowadzenie ich na skórze, ale również zwiększa ich absorpcję, a przy tym nie zmniejsza działania olejku eterycznego. Najmniej wrażliwa skóra znajduje się na podeszwie stóp.
  • Jeśli stosujesz olejki do kąpieli, rozcieńcz je (olejki nie rozpuszczają się w wodzie, rozpuszczają się w tłuszczach), mieszając je z olejem bazowym i solą Epsom. W przeciwnym razie, taka kąpiel może spowodować podrażnienia.
  • Uważaj, aby olejki nie dostały się do oczu i uszu. Uwaga! Jeśli olejek dostanie się do oczu, nie przemywaj ich wodą, tylko olejem lub środkiem myjącym na bazie oleju.
  • Olejki cytrusowe (np. Sweet Orange, Bergamot) są fotouczulające. W kontakcie z promieniami słonecznymi mogą powodować przebarwienia na skórze, dlatego po ich aplikacji unikaj słońca.
  • Datę ważności olejku możesz sprawdzić na etykiecie produktu (oznaczona jako "exp date"). Po otwarciu, zużyj go w ciągu 24 miesięcy.
  • Trzymaj olejki w chłodnym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
  • Olejki możesz stosować do produkcji własnych kosmetyków lub dodając je do kupionych, gotowych produktów, np. olejów/kremów/balsamów.
  • Jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią, zanim zastosujesz jakikolwiek olejek, skonsultuj to ze swoim lekarzem lub aromaterapeutą.

Być może zainteresują Cię inne produkty

Palczatka imbirowa
Palamarosa to indyjska trawa o przyjemnym kwiatowym zapachu przypominającym różę. Gdybym miała ok...
60.00
48
Nasiona marchwi zwyczajnej
Olejek Carot seed pochodzi z nasion dzikiej marchwi. Ma bardzo subtelny, lekko ziemisty zapa...
90.00
67.5
Nasiona selera
Olejek eteryczny Celery seed z nasion selera naciowego, to jeden z tych olejków, który jest mało ...
90.00
63
Zaloguj się lub zarejestruj