Olejek Vetiver Reddish Brown 5 ml

Trawa wetiweria
120.00
Opis
Skład
Sposób użycia

Olejek wetiwerowy pozyskiwany jest z trawy zwanej Vetiveria zizanioides, która pochodzi z części subkontynentu indyjskiego.

Olejek ma charakterystyczny ziemisty, słodki i drzewny zapach z delikatną nutą cytrusową. Przypomina trochę olejek paczuli z odrobiną mandarynki.  

Jak wybitny jest to zapach! Wcale nas to nie dziwi, że jest wykorzystywany w mieszankach perfumeryjnych. 

Znany jako “olejek wyciszenia” -  jest więc idealnym olejkiem w mieszankach uspokajających i uziemiających. Sprawdzi się więc idealnie dla Vaty. 

Ale i Pitta nie powinna nim pogardzić! Vetiver będzie pomocny w redukcji nadmiernej złości.

Pomaga w szybkim gojeniu się ran i wspomaga wzrost nowych tkanek na dotkniętym obszarze, chroniąc go przed działaniem szkodliwych ciał obcych.

To naturalny afrodyzjak, który zwiększa libido i pobudza popęd seksualny. Dodanie kilku kropli olejku eterycznego Vetiver do masażu lub do dyfuzora może być brakującym elementem w Waszej sypialni.

Olejek zapakowany jest w szklaną butelkę z kroplomierzem 

Skład: 100% czysty, wetiwerowy olejek eteryczny 

Nazwa botaniczna: Vetiveria zizanioides

Pojemność: 5 ml 

Metoda otrzymywania: destylowany parą wodną

Część rośliny używana do destylacji: korzeń 

Przechowywanie: szczelnie zamknięty, w chłodnym i suchym miejscu, niedostępnym dla dzieci. 

Kraj pochodzenia: Indie

SPOSÓB UŻYCIA:

Dyfuzor: Dodaj 4-6 kropli olejku do dyfuzora i dyfuzuj, gdy chcesz przygotować się do snu, lub przygotować sypialnię na najlepsze chwile z partnerem.  Jeśli nie masz dyfuzora, umieść kroplę na nadgarstku i weź głęboki wdech i wydech. Czynność powtórz 3 razy. 

Miejscowo: wymieszaj 4 krople olejku na łyżkę oleju bazowego. 


Kąpiel relaksująca: do szklanki soli epsom, dodaj łyżkę oleju, np. sezamowego lub migdałowego wymieszanego z 3 kroplami olejku Vetiver, wsyp do wanny z wodą.

BEZPIECZEŃSTWO

  • Przed jakimkolwiek nałożeniem olejku eterycznego na skórę, zrób próbę uczuleniową na małym fragmencie ciała - wlej 1 kroplę olejku w zgięciu łokcia - odczekaj kilka godzin lub najbezpieczniej - 24h. Obserwuj pojawienie się ewentualnego zaczerwienienia, czy wrażliwości. Jeśli coś takiego ma miejsce, zrezygnuj z jego używania.
  • Pamiętaj! Zawsze rozcieńczaj olejek, szczególnie przy skórze wrażliwej. Mniej znaczy więcej. Rozcieńczanie olejków z olejem bazowym, np. sezamowym, migdałowym czy jojoba, nie tylko ułatwia rozprowadzenie ich na skórze, ale również zwiększa ich absorpcję, a przy tym nie zmniejsza działania olejku eterycznego. Najmniej wrażliwa skóra znajduje się na podeszwie stóp.
  • Jeśli stosujesz olejki do kąpieli, rozcieńcz je (olejki nie rozpuszczają się w wodzie, rozpuszczają się w tłuszczach), mieszając je z olejem bazowym i solą Epsom. W przeciwnym razie, taka kąpiel może spowodować podrażnienia.
  • Uważaj, aby olejki nie dostały się do oczu i uszu. Uwaga! Jeśli olejek dostanie się do oczu, nie przemywaj ich wodą, tylko olejem lub środkiem myjącym na bazie oleju.
  • Olejki cytrusowe (np. Sweet Orange, Bergamot) są fotouczulające. W kontakcie z promieniami słonecznymi mogą powodować przebarwienia na skórze, dlatego po ich aplikacji unikaj słońca.
  • Datę ważności olejku możesz sprawdzić na etykiecie produktu (oznaczona jako "exp date"). Po otwarciu, zużyj go w ciągu 24 miesięcy.
  • Trzymaj olejki w chłodnym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
  • Olejki możesz stosować do produkcji własnych kosmetyków lub dodając je do kupionych, gotowych produktów, np. olejów/kremów/balsamów.
  • Jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią, zanim zastosujesz jakikolwiek olejek, skonsultuj to ze swoim lekarzem lub aromaterapeutą.

Być może zainteresują Cię inne produkty

Palczatka imbirowa
Palamarosa to indyjska trawa o przyjemnym kwiatowym zapachu przypominającym różę. Gdybym miała ok...
60.00
48
Nasiona marchwi zwyczajnej
Olejek Carot seed pochodzi z nasion dzikiej marchwi. Ma bardzo subtelny, lekko ziemisty zapa...
90.00
67.5
Nasiona selera
Olejek eteryczny Celery seed z nasion selera naciowego, to jeden z tych olejków, który jest mało ...
90.00
63
Zaloguj się lub zarejestruj